18 Ekim 2011 Salı

İtalyan mutfağı üzerine...

Akdenizli olmak kültürel değerlerde olduğu kadar lezzet ve sofra anlayışında da farklı yorumları gözler önüne seriyor. Bu iklimin insanları lezzetli yemekleri ve kalabalık sofraları seviyor.

İtalyan mutfağı gastronomi uzmanlarına göre tam 18 ayrı bölgeye ayrılıyor. ama ülke resmi olarak 20 bölgeye bölünmüş. Bu bölgeleri daha sonra tek tek aktaracağım.  Her bölgenin kendine özgü lezzet durakları olduğu gibi içki kültürleri bile yöreden yöreye farklılık gösteriyor. Kimi yerlerde sofralar binbir çeşit yemekle paylaşılırken kimi yerde konuklar yalnızca iki seçkin yemekle ağırlanabiliyor.



Bazı bölgelerde yabani mantarlar gözde, bazılarında ise sayısız peynir çeşidi gözlerinizii kamaştırıyor.  Bunlardan tuma, inpanata, parmesan, mozarella, mascarpone dünyaca ünlü olanlarından. Benim bulunduğum bölge Parma ve Parma parmesanın anavatanı. Ayrıca domuz etinin de. Envai çeşit domuz ürünü Parma'nın şarküterilerini ve marketlerini süslüyor.

İtalyanlar gördüğüm kadarıyla yaratıcılıklarıyla ülkenin güneşli ve canlı iklimini yemeklerine yansıtmışlar. İtalyan mutfağının tek hakimi şüphesiz makarna. İtalyan evlerinde hergün makarna pişiyor. Gerçek makarna
günlük ekmek gibi çıkıyor. Özellikle güney bölgelerde akla gelebilecek her türde makarna göze çarpıyor. Peynirler ve sosislerde de bölgeden bölgeye birtakım farklılıklar gözleniyor. Mozerella, parmesan, ricotta en bilinenleri...

İtalyan mutfağı Avrupa'daki en eski mutfaklardan biri. Mutfağın başlangıcı antik Romalılara kadar dayanıyor. Latin kökenli Avrupa mutfaklarınında annesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca İtalya'daki şarap yapımı da Romalılara kadar uzanıyor. İtalyan yemekleriyle İtalyan şarabı içilir: Valpolicella from Verona, Bardolino Garda , Chiantei Tuscany-Frascati-Umbria... (Bunları Colorno'da okulun yanındaki küçük işletmenin sahibi Luca'dan öğrendim.) Chianti şarapları müthiş. Her gün yeni bir tanesini tadıyorum ve hepsini beğniyorum. Chianti şarapları tanen oranı yüksek olsa da yine de hafi içimi olan şaraplar.

Söz Chianti'den açılmışken şunu da söylemekte fayda var. İtalya aynı zamanda Avrupa'daki ikinci büyük şarap üreticisi. Geleneksel likörlerden- Grappa, baharatla tatalandırılmış likör-Strega, Adriyatik kıyılarından Maraschino...

İtalyan mutfağına başlangıç olarak ravioli, tagliatelle, spagetti, penne gibi makarnaların dışında çorbalar yada değişik pirinç yemekleri de ilk tabaklar arasında sunuluyor. Dikkatimi çeken bir nokta da risotto artıklarından yapılan bir çeşit içli köfteye benzeyen yiyecek... Oldukça lezzetli...Denemenizde yarar var...

1 yorum:

  1. Tolgacım İtalyan içkilerindenen bilinenlerine bir ekleme de nacizane ben yapayım dedim Limoncello.... en sevdiğim likörlerdendir ;)

    YanıtlaSil